Pivovar Kohavar

 

Pivovar otvorili v piatok 20 novembra 2015. Pivovar niesol v názve meno svojich majiteľov manželov Kohárových.  Budova pivovaru sa nachádzala  v polyfunkčnom dome na Hviezdoslavovom námestí, Je to okraj námestia oproti Mestskému úradu. Prvé pokusy variť vlastné pivo mal pán Kohavar na domovaričskej úrovni. Neskôr išiel do školy a získal profesionálne vzdelanie sládka. Za pomoci syna si pán Kohavar splnil sen otvoriť pivovar. Technológiu pivovaru dodal Petr Bigaj z Českej republiky. Srdcom pivovaru bola trojkomorová varňa s objemom 5 hl s parným ohrevom a doskovým chladičom. K dispozícii bolo 7 CK tankov, každý o objeme 10 hl a 12 hl tank so studenou vodou. Pivo sa varilo infúznym spôsobom a kvasenie piva prebiehalo dvojfázovo v spilkách a ležiackych tankoch. Kapacita pivovaru bola 500 hl piva za rok. Slad nakupovali zo sladovne Sessler v Trnave, chmeľ a pivovarské kvasnice zo Žatca.  Základným pivom pivovaru bol svetlý ležiak Horal 12°. O kvalitu piva sa staral osobne pán Kohavar pod odborným dohľadom Viliama Hujíka. Pán Hujík pomáhal svojimi radami a skúsenosťami pri rozbehu viacerých minipivovarov na Slovensku. Pivovar distribuoval pivo aj do okolitých penziónov a hotelov. Plnilo sa aj do PET fliaš pre zákazníkov.

Typ pivovaru
Kraj pivovaru
Mesto
Dolný Kubín