Pivovar Martins

Písal sa rok 2003 a v Martine sa udiala z pivovarníckeho hľadiska jedna dôležitá udalosť. Nadnárodný gigant Heineken zatvára prevádzku tamojšieho Martineru a výrobu prenáša do Hurbanova. Udalosť, ktorá časť ľudí zarmútila, iných nahnevala.

Michal Pilka s bratom Norbertom ju pozorne vnímali. Začali časy divných nájazdov rôznych chutí a pachutí do našich pohostinstiev. Vtedy si povedali, že to ďalej takto nepôjde, že nám niekto predáva pivo a vlastne to pivo nie je,“ sa vracajú v spomienkach bratia Pilkovci. Práve vtedy vznikol nápad založiť vlastný pivovar. Cesta k nemu bola dlhá. V Martine sa totiž môžu tešiť na pivovar MARTINs. Otvorenie bolo začiatkom marca. Ale začnime ešte o pár rokov skôr, keď bratia Pilkovci ešte nevedeli, že budú majiteľmi vlastného pivovaru. Po presťahovaní Martineru sa obaja bratia rozhodli, že si pivo navaria vo vlastnej réžii.

Po podrobnom preštudovaní nálady v našej kotline pred desiatimi rokmi začali s bratom hľadať asi najzásadnejšiu surovinu na varenie piva a to konkrétne vhodnú vodu na výrobu piva. Tak sa začala dlhá cesta za vlastným pivovarom. Prvé zmienky o ňom ste v médiách zachytili už v roku 2011, vtedy ešte pod pracovným názvom Martpils. Meno zmenili na MARTINs. Majitelia chcú spojiť tradíciu s moderným technológiami. „Variť budeme modernou, ale pôvodnou technológiou pod dohľadom martinských sládkov, ktorí kedysi varili poctivé martinské pivo, uprednostňovať kvalitu pred kvantitou a dodržiavať najvyššiu kvalitu vstupných surovín, z ktorých sa bude vyrábať pivo. A určite variť bez potravinárskych chemikálií a rôznych urýchľovačov,” približuje majiteľ. Kapacita pivovaru je 10-tisíc hektolitrov za rok. V Martine chcú staviť na klasiku. „Chceme zatiaľ variť len MARTINskú klasiku a to pôvodnú Martinskú dvanástku, desiatku a čierne. Na Vianoce bude určite aj čierny špeciál ako bol porter,” konštatuje Michal Pilka. Pred časom ešte hľadali sládka do pivovaru. „Potrebovali sme ešte jedného sládka do týmu a po konzultácií s pánom Pokrievkom, tunajšom nadšencovi, ktorý už roky organizuje na Slovensku rôzne pivné podujatia, a ktorý má obrovský prehľad o dianí v slovenskom pivnom svete, sme sa rozhodli aj takýmto spôsobom hľadať sládka,“ hovorí majiteľ pivovaru.

 

Typ pivovaru
Kraj pivovaru
Mesto
Martin