Pivovar Partizán

 

Peter Dlouhý sa dostal k pivu asi ako väčšina bežných pivárov. „S pivom som sa stretol už na strednej škole, keď sa u nás čapovali české značky a samozrejme „Hurbanovský pivovar“. 

Vzťah k zlatistému moku zmenil až prvý dúšok remeselného piva. „Možnosť ochutnať remeselné pivo som mal približne 10 rokov dozadu, keď to boli prvé dúšky „ejlov“ od pivovaru Kaltenecker,“ hovorí Peter a dodáva, že išlo o pivá Atlantis a Chopper. „Táto chuť ma oslovila natoľko, že som začal chodiť na riadené ochutnávky, kde sa podávali pivá českých a neskôr aj slovenských minipivovarov,“ približuje domovarič.

Cesta k vlastnému pivu však bola dlhšia. A zrealizoval ju pomerne neskoro. „Myšlienka spraviť si doma vlastné pivo vznikla približne dva roky dozadu. Po dlhom odhodlávaní som dostal od mojej priateľky prvý set na výrobu piva z koncentrátov,“ hovorí o zlomovom okamihu Peter Dlouhý. Už po prvých várkach však prešiel na varenie zo sladu a chmeľu.

Peter si založil domáci pivovar, ktorý nazval Partizán Brewery. A prečo práve takéto pomenovanie? „Názov vznikol z historického vyčítania máp, kedy Staré Mesto bolo rozdelené na deväť častí (Historické jadro, Dunajská, Obchodná, Žilinská, Partizánska, Bôrik, Slavín, Drotárska cesta, Patrónka). V jednej z tejto časti bývam a aj varím. Je to samozrejme Partizánska,“ vysvetľuje.

Do budúcna uvažuje nad sládkovským kurzom. A čo vlastný pivovar? „Vlastný pivovar je sen väčšiny domovaričov. Ale cena technológie a byrokracia úradníkov je nekonečná.

V dohľadnej dobe by možno chcel skúsiť navariť aj varenie na profesionálnom pivovare. „Ak sa podarí, čo vždy nejde ako človek mieni, chcel by som navariť várku kočovne,“ uzatvára rozprávanie Peter Dlouhý z domáceho pivovaru Partizán Brewery.

Zdroj: Portál opive.sk