Včelco Smolenice

 

Smolenice sú známe predovšetkým tamojším zámkom, po novom chcú zaujať aj pivovarom.  Aj keď oproti ostatným pivovarom je jeho pozícia trocha odlišná. Základným zameraním spoločnosti Včelco Smolenice je totiž výroba medu a medoviny. Okolnosti, ale aj inšpirácia v zahraničí, ich však priviedli aj k vareniu piva.

Včelári a po novom už aj pivári zo Smoleníc priznávajú, že nápad spojiť med a pivo nebol z ich hlavy. „Takým úplne prvým zárodkom nápadu bolo, keď sme pred viac ako 10 rokmi v Kalifornii náhodou objavili u miestneho medovinára remeselné medové pivo. Prvýkrát sme vtedy pocítili, že pivo nemusí chutiť ako sme ho poznali dovtedy, ale že môže ponúknuť oveľa viac. Dovtedajšiu predstavu piva nahradili nové oveľa zaujímavejšie chute, ktoré odvtedy stále objavujeme ďalšími cestami za remeselnými nápojmi,“ vysvetľuje spolumajiteľ spoločnosti, Pavol Kudláč.

Smoleničania začínali najprv ako kočovníci. „Vďaka kočovaniu sme mali príležitosť naučiť sa čo-to od skúsených sládkov a vyprofilovať si presnejšie, akou cestou by sme chceli ísť ďalej,“ hovorí spolumajiteľ. Dnes však majú vlastnú technológiu. „Pivo varíme v našom pivovare v Smoleniciach, ktorý je súčasťou nášho medovinárstva priamo pod Smolenickým zámkom na samom začiatku malokarpatskej vínnej cesty.

„Na varenie piva máme dvojnádobovú varňu na dekokčné aj infúzne varenie, ale varíme len infúznym spôsobom,“ dopĺňa Pavol Kudláč.

 Aké sú plány pivovarníkov do budúcna? „Do budúcna plánujeme postupne skúšať a objavovať farmárske poňatie piva. Nemáme však na mysli snažiť sa napodobniť tradíciu farmárskych pivovarov z oblasti Belgicka alebo napr. Francúzska", uzatvára rozprávanie spolumajiteľ spoločnosti Včelco Pavol Kudláč.