Veľa miest a geografických označení v Európe má rôzne mená v rôznych jazykoch. Dôvodom je historický vývoj – mnohé regióny v priebehu stáročí menili „majiteľov“. Veď len také Slovensko bolo súčasťou Rakúsko-Uhorska, Česko-Slovenska (pričom aj počas existencie jedného štátu v rôznych politických obdobiach sa často menili názvy miest a obcí), momentálne po druhý raz zažívame etapu samostatného štátu. Slovenské Partizánske sa napríklad spočiatku volali Baťovany, na počesť Tomáša Baťu, ktorý tam založil obuvnícky podnik. V Európe sa to skrátka mlelo. Postupne preto uverejním názvy miest v rôznych jazykoch. Samozrejme, s dôrazom na tie, ktoré sú najzaujímavejšie pri pátraní po existencii pivovarov v tomto regióne.
Názvy slovenských miest v rôznych jazykoch:
Slovensky | Nemecky | Maďarsky | Iný jazyk |
Banská Bystrica | Neusohl | Besztercebánya | PL Bańska Bystrzyca |
Banská Štiavnica | Schemnitz | Selmecbanya | PL Bańska Szczawnica (old) |
Bardejov | Bartfeld | Bártfla | PL Bardiów |
Bratislava | Preßburg | Pozsony | PL Bratysława |
Brezno | Bries | Breznóbánya | |
Bytča | Nagy Bitttse | ||
Čadca | Csaca | PL Czadca | |
Čermany | Tscherman | ||
Černova | Csernova | ||
Chmelnica | Hopgarten (Zips) | ||
Detva | Gyetva | ||
Dobšiná | Dobschau | ||
Dolný Kubín | Alsókubin | ||
Dubnica | Máriatölgyes | ||
Dunajská Streda | Dunaszerdahely | ||
Fiľakovo | Fülek | ||
Gelnica | Göllnitz | Golniczbanya | |
Handlová | Krickerhäu | Nyitrabánya | |
Hlohovec | Feistadtl | Galgoc | |
Holíč | Holics | ||
Horský Beňadik | Sankt Benedikt a.d. Gran | ||
Humenné | Humenau | Homonna | |
Ilava | Ilaa | ||
Ipeľ | Eipel | Ipoly | |
Košice | Kaschau | Kassa | PL Koszyce |
Martin | Sankt Martin | Turóczszentmárton | |
Michalovce | Großmichel | Nagymihály | UA Михайлівці |
Myjava | Miava | ||
Nitra | Neutra | Nyitra | |
Nové Mesto (nad Váhom) | Waag Neustadt | Vágújhely | |
Nové Zámky | Érsekújvár | ||
Piešťany | Pistyan | Pistyan | |
Poprad | Deutschendorf | ||
Považská Bystrica | Waag Bistritz | Vágbeszterce | |
Prešov | Preschau | Epérjes | PL Preszów |
Prievidza | Privitz | ||
Púchov | Puho | ||
Revúca | Gr. Rauscheub | Nagyröce | |
Rimavská Sobota | Gr. Staffelsdorf | Rimaszombat | |
Rožňava | Rosenau | Rozsnyó | |
Ružomberok | Rosenberg | Rózsahegy | |
Stará Turá | Otura | ||
Topoľčany | Nagytapolcsány | ||
Trenčín | Trentschin | Trencsén | |
Trnava | Tyrnau | Nagyszombat | |
Žilina | Sillein | Zsolna | |
Zlaté Moravce | Arányosmaróth | ||
Zvolen | Altsohl | Zólyom | |
Slovných pivných pojmov:
Lietajúci pivovar - Ide o druh malého pivovarníctva tzv. pivovar bez pivovaru. Nazývaný je aj kočovný. Je to neustále populárnejšia cesta pre amatérskych sládkov s vlastnými receptúrami piva, ktoré varia vo varni oficiálneho prenajatého minipivovaru.
Domovarič - Označuje milovníka piva, ktorý doma v malých množstvách varí svoje vlastné pivo. Či už v hrnci od babičky alebo gulášovom kotlíku, no robí to rád a ponúkne aj kamarátom.
Ležiak - Pre bežného milovníka piva je rozdiel medzi ležiakom a ale pivom v jeho farbe, chuti a vôni. Ležiaky sú číre, jemné a svieže. Základný rozdiel je v použití odlišných druhov kvasiniek počas fermentácie. Fermentácia prebieha pri nižších teplotách v rozmedzí 8-14°C a označuje sa ako dolné kvasenie. Po skončení procesu fermentácie pivo leží, preto sa nazýva ležiak.
IPA - Indian Pale Ale - Pôvodom pochádza z Anglicka. Vyznačuje sa vyšším obsahom chmeľu a alkoholu ako konzervantov čo umožnilo pivo prevážať na lodiach do ďalekej Indie a ďalších kolónií. IPA je viac horké kvôli pridaniu extra chmeľu po fermentácii tzv. metóda dry hopping. Zmes ovocnej a trávnatej sviežej vône s horkou chuťou vás môže natoľko chytiť, že si už iné pivo nikdy neotvoríte. Aj napriek existencii chladničiek a zrušeniu koloniálneho sveta patrí toto pivo medzi veľmi obľúbené. Pre viacerých môže IPA otvárať úplne nové dimenzie, niečo ako vo svete kávy, keď človek po dvadsiatich rokoch ochutná jemne praženú kolumbijskú kávu cez filter v porovnaní so zalievanou neskou. Niekomu to možno bude chutiť ako čaj a druhý bude slziť šťastím.
APA - American Pale Ale - Pôvodom takisto pochádza z Anglicka avšak názov American si zaslúžilo na základe použitia americkej odrody chmeľu. Na rozdiel od ležiaku vzniká vrchným kvasením pri vyšších teplotách nad 25°C. Špeciálny typ kvasníc vytvára v pive sladšiu chuť ako pri pive IPA. Vyššie teploty kvasenia zas produkujú vyššie estery čím pivo často dostáva ovocný nádych.
Rmutovanie - Úvodná časť varenia (voda so sladom).
Sladina - Voda s vylúhovanými cukrami zo sladu.
Scedzovanie - Preplachovanie vyvareného sladu horúcou vodou.
Chmeľovar - Varenie mladiny s chmeľom.
CK tank (cylindro-kónický tank) - Tank, kde prebieha kvasenie mladiny.
Mladina - Sladina po vyvarení chmeľu.
Fermentácia - Proces kvasenia piva.