Majiteľovi zabehnutej výroby malinoviek a sirupov, vyštudovanému potravinárovi Stanislavovi Slížikovi, neunikol nový trend v pivovarníctve a začal sa zaoberať myšlienkou obohatiť existujúcu výrobu o varenie piva. Ako sám hovorí: „Vzhľadom na to, že takmer všetky pivovary začali vyrábať nealko nápoje, ja som si, naopak, povedal, že prečo by nemohli „nealko nápojári“ začať vyrábať vlastné pivo?“ Budúci pivovarník mal všetky predpoklady svoju víziu v krátkom čase zrealizovať. Vyštudoval totiž potravinársku školu, odbor Výroba sladu a piva. Bohaté skúsenosti s varením piva nazbieral počas svojho pôsobenia v hlohoveckom pivovare, kde niekoľko rokov pracoval ako vedúci výroby.
Spoločnosť Simea je na slovenskom trhu známa viac ako desaťročie a zaoberá sa výrobou nealkoholických nápojov a sirupov. Všetky druhy nápojov sú výsledkom vlastného vývoja a kvalitnej práce všetkých pracovníkov. „Prestali sme plniť nápoje do PET fliaš asi pred siedmymi rokmi. V súčasnosti sa zaoberáme len sudovým programom. Vyrábame Pubcolu- kolový nápoj, Vínovku - hroznový nápoj a Malinu ako malinový nápoj. Takisto používame a distribuujeme sódu v rámci pitného režimu v sudoch,“ predstavuje Simeu, staršiu sestru remeselného pivovaru náš sprievodca.
K názvu pomohla Biblia
Samotný pivovar Simeon vznikol neskôr, v roku 2016. V súčasnej dobe dodáva pivo do ďalších reštauračných prevádzok a stále expanduje.Už z názvu sa dá tušiť, že so Simeou ide o rodinné puto. Vo svete malých nezávislých pivovarov sa traduje používanie mýtických názvov bohov. „My sme hľadali takisto mýtickú postavu, ale skôr nejakého pána. Zakrátko sme sa zhodli v názore, že nebude na škodu načrieť do Biblie a vybrali sme pre novozniknutý pivovar biblický názov Simeon, ktorý znamená „spravodlivý“. Vždy sme chceli vyrábať spravodlivé pivo. Aj preto sme náš pivovar pomenovali Simeon,“ objasňuje vznik názvu Stanislav Slížik.
V Simeone chmelia trikrát
Spomínaná spravodlivosť spočíva najmä v rovnováhe a pomere použitých ingrediencií a v presnej receptúre. Pivo Simeon je chuťovo horkejšie a vyrábané striktne len zo štyroch základných prírodných surovín, ktorými sú tradične slad, chmeľ, voda a kvasinky. Samozrejmosťou je výroba bez pridania chémie, výsledné pivo je nepasterizované a nefiltrované. Pivo Simeon je výnimočné aj vďaka netradičnému procesu chmelenia: „Počas výroby chmelíme trikrát. Dokonca aj štyrikrát. Podľa toho, aký typ piva práve tvoríme. Štandardne vyrábame štyri druhy vrchne kvasených pív a dva druhy spodne kvasených pív plzenského typu. Tým len potvrdzujeme snahu získať vo výsledku horké pivo s plnou chuťou a vysokou penivosťou,“ vysvetľuje majiteľ pivovaru.
Každý pivovar má svojich overených dodávateľov správnych, chuťovo vyvážených chmeľov. Nie je tomu inak ani v piešťanskom pivovare Simeon. Na spodne kvasené pivá si naši tvorcovia vyberajú najmä kvalitné české chmele. Naopak, na špecifické, vrchne kvasené pivá, siahajú ďalej do sveta po amerických či anglických. V rámci procesu inovácie vyskúšali napríklad aj novozélandský chmeľ.
Cieľom bolo horké pivo za každých okolností
Výsledkom sú pivá vyrábané vrchným kvasením typu APA. „Trinásťapolka“ pod názvom PÁV zožala úspech aj na Salóne piva 2018 a vyrobená bola pridaním úplne nového chmeľu a tiež „trinástka“, ktoré obidve prejdú počas výroby chmelením za studenia spolu až trikrát. „Chmele pridávame buď do „whirlpoolky“ alebo za studena do hlavného kvasenia. Vďaka tomu získavajú spomínanú typickú horkú chuť. Príznačnú vôňu zas vďaka technológií vrchného kvasenia a chmelením zastudena.“ Môžete tu však ochutnať aj vynikajúcu ALE-u štrnástku či pätnástku IPU.
Spoločné akcie malých pivovarov vždy vítajú
Remeselný pivovar Simeon je členom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Majitelia – manželia Slížikovci – sa rozhodli doň vstúpiť, pretože sú zástancami cechov. „Malé firmy alebo výrobcovia by sa, určite, mali združovať. Zástupcovia potom za nich dokážu vyjednať veľké veci, čo sa spotrebných daní z piva týka či veľkých distribúcií, legislatívy alebo presne takých spoločných akcií, ako robí PIVOBRANA, kde sa prezentujú všetky pivovary,“ zdôvodňuje svoje rozhodnutie majiteľ remeselného pivovaru.
Pivo alebo víno?
Aj Stanislava Slížika sme sa na záver opýtali na jeho osobný vzťah k pivu ako k nápoju: „Pivo vždy rád ochutnám.U mňa je to skôr o profesionalite. Som vyštudovaný pivovarník. Ale veľmi rád ho porovnávam s vínom, ktoré si viem lepšie vychutnať. Ale učím sa vychutnávať si aj pivo. Človek by možno neveril, ale nie je jednoduché objavovať a hľadať chuťové tóny a arómy v pive. V tomto je to s vínom ľahšie,“ prekvapil svojou odpoveďou Stanislav.
Ale ako hneď doplnil, pivo je nápoj starý rovnako ako víno. A tuší, prečo bolo vytvorené: „ Keď je pivo správne urobené bez pridania chemických látok a prirodzenou cestou, je to nápoj plný enzýmov, vitamínov a dodáva telu nielen energiu. Ako hovoria niektorí naši zákazníci – Viete, ja po Vašom pive dobre spím,“ so smiechom uzatvoril prehliadku pivovarom Simeon Stanislav Slížik.