Veľa miest a geografických označení v Európe má rôzne mená v rôznych jazykoch. Dôvodom je historický vývoj – mnohé regióny v priebehu stáročí menili „majiteľov“. Veď len také Slovensko bolo súčasťou Rakúsko-Uhorska, Česko-Slovenska (pričom aj počas existencie jedného štátu v rôznych politických obdobiach sa často menili názvy miest a obcí), momentálne po druhý raz zažívame etapu samostatného štátu. Slovenské Partizánske sa napríklad spočiatku volali Baťovany, na počesť Tomáša Baťu, ktorý tam založil obuvnícky podnik. V Európe sa to skrátka mlelo. Postupne preto uverejním názvy miest v rôznych jazykoch. Samozrejme, s dôrazom na tie, ktoré sú najzaujímavejšie pri pátraní po existencii pivovarov v tomto regióne.

 

                      Názvy slovenských miest v rôznych jazykoch:

Slovensky Nemecky Maďarsky Iný jazyk
Banská Bystrica Neusohl Besztercebánya PL Bańska Bystrzyca
Banská Štiavnica Schemnitz Selmecbanya PL Bańska Szczawnica (old)
Bardejov Bartfeld Bártfla PL Bardiów
Bratislava Preßburg Pozsony PL Bratysława
Brezno Bries Breznóbánya  
Bytča   Nagy Bitttse  
Čadca   Csaca PL Czadca
Čermany Tscherman    
Černova   Csernova  
Chmelnica Hopgarten (Zips)    
Detva   Gyetva  
Dobšiná Dobschau    
Dolný Kubín   Alsókubin  
Dubnica   Máriatölgyes  
Dunajská Streda   Dunaszerdahely  
Fiľakovo   Fülek  
Gelnica Göllnitz Golniczbanya  
Handlová Krickerhäu Nyitrabánya  
Hlohovec Feistadtl Galgoc  
Holíč   Holics  
Horský Beňadik Sankt Benedikt a.d. Gran    
Humenné Humenau Homonna  
Ilava Ilaa    
Ipeľ Eipel Ipoly  
Košice Kaschau Kassa PL Koszyce
Martin Sankt Martin Turóczszentmárton  
Michalovce Großmichel Nagymihály UA Михайлівці
Myjava   Miava  
Nitra Neutra Nyitra  
Nové Mesto (nad Váhom) Waag Neustadt Vágújhely  
Nové Zámky   Érsekújvár  
Piešťany Pistyan Pistyan  
Poprad Deutschendorf    
Považská Bystrica Waag Bistritz Vágbeszterce  
Prešov Preschau Epérjes PL Preszów
Prievidza Privitz    
Púchov Puho    
Revúca Gr. Rauscheub Nagyröce  
Rimavská Sobota Gr. Staffelsdorf Rimaszombat  
Rožňava Rosenau Rozsnyó  
Ružomberok Rosenberg Rózsahegy  
Stará Turá   Otura  
Topoľčany   Nagytapolcsány  
Trenčín Trentschin Trencsén  
Trnava Tyrnau Nagyszombat  
Žilina Sillein Zsolna  
Zlaté Moravce   Arányosmaróth  
Zvolen Altsohl Zólyom  
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

Slovných pivných pojmov:

Lietajúci pivovar - Ide o druh malého pivovarníctva tzv. pivovar bez pivovaru. Nazývaný je aj kočovný. Je to neustále populárnejšia cesta pre amatérskych sládkov s vlastnými receptúrami piva, ktoré varia vo varni oficiálneho prenajatého minipivovaru.

Domovarič - Označuje milovníka piva, ktorý doma v malých množstvách varí svoje vlastné pivo. Či už v hrnci od babičky alebo gulášovom kotlíku, no robí to rád a ponúkne aj kamarátom.

Ležiak - Pre bežného milovníka piva je rozdiel medzi ležiakom a ale pivom v jeho farbe, chuti a vôni. Ležiaky sú číre, jemné a svieže. Základný rozdiel je v použití odlišných druhov kvasiniek počas fermentácie. Fermentácia prebieha pri nižších teplotách v rozmedzí 8-14°C a označuje sa ako dolné kvasenie. Po skončení procesu fermentácie pivo leží, preto sa nazýva ležiak.

IPA - Indian Pale Ale - Pôvodom pochádza z Anglicka. Vyznačuje sa vyšším obsahom chmeľu a alkoholu ako konzervantov čo umožnilo pivo prevážať na lodiach do ďalekej Indie a ďalších kolónií. IPA je viac horké kvôli pridaniu extra chmeľu po fermentácii tzv. metóda dry hopping. Zmes ovocnej a trávnatej sviežej vône s horkou chuťou vás môže natoľko chytiť, že si už iné pivo nikdy neotvoríte. Aj napriek existencii chladničiek a zrušeniu koloniálneho sveta patrí toto pivo medzi veľmi obľúbené. Pre viacerých môže IPA otvárať úplne nové dimenzie, niečo ako vo svete kávy, keď človek po dvadsiatich rokoch ochutná jemne praženú kolumbijskú kávu cez filter v porovnaní so zalievanou neskou. Niekomu to možno bude chutiť ako čaj a druhý bude slziť šťastím.

APA - American Pale Ale - Pôvodom takisto pochádza z Anglicka avšak názov American si zaslúžilo na základe použitia americkej odrody chmeľu. Na rozdiel od ležiaku vzniká vrchným kvasením pri vyšších teplotách nad 25°C. Špeciálny typ kvasníc vytvára v pive sladšiu chuť ako pri pive IPA. Vyššie teploty kvasenia zas produkujú vyššie estery čím pivo často dostáva ovocný nádych.

Rmutovanie - Úvodná časť varenia (voda so sladom).

Sladina - Voda s vylúhovanými cukrami zo sladu.

Scedzovanie - Preplachovanie vyvareného sladu horúcou vodou.

Chmeľovar - Varenie mladiny s chmeľom.

CK tank (cylindro-kónický tank) - Tank, kde prebieha kvasenie mladiny.

Mladina - Sladina po vyvarení chmeľu.

Fermentácia - Proces kvasenia piva.