K vareniu piva som sa dostal tak, že som raz na jednom dokumentárnom kanáli videl ako si starší britský pán varí doma pivo. Spočiatku má to prekvapilo. Je to vôbec možné? Veď pivo sa vari vo veľkých fabrikách?! Inšpirovalo má to a ja som si povedal, že to skúsim,“ približuje kľúčový okamih Lukáš Žembery, majiteľ a sládok pivovaru v jednej osobe.
Lukáš v roku 2017 prijal prvú profesionálnu výzvu, keď sa dohodol na spolupráci s pivovarom Karpat. „Začal som spolupracovať s Karpatom, ešte kým tam pracoval Matt Wirtz. V podstate cez neho som sa tam dostal a získal aj počiatočné školenie, kde mi vysvetlil jeho recepty a mal som prebrať varenie rady True American,“ vysvetľuje.
Karpat dnes berie ako profesijnú výzvu. Nevzdáva sa však svojich snov. „Rád by som si jedného dňa otvoril penzión v Tatrách s krčmou, kde si budem variť pivo. Budem tam s mojou budúcou ženou a deťmi,“ prezrádza niečo zo svojich snov.
Lukáš zatiaľ sleduje pivné dianie u nás a teší sa z pivnej rôznorodosti. „Myslím, že pivovarnícka situácia napreduje správnym smerom. Čím viac pivovarov, tým väčšia konkurencia a teda aj zvýšenie kvality produktov. Potrvá, však, ešte zopár rokov kým sa situácia utrasie. Nemyslím si, že všetky pivovary vydržia,“ uzatvára rozprávanie Lukáš Žembery.